Vant 100 000 kroner i returkartonglotteriet

Tone Gunhildberget vant hele 100 000 kroner i returkartonglotteriet - Klikk for stort bildeTone Gunhildberget vant hele 100 000 kroner i returkartonglotteriet Vangssokningen Tone Gunhildberget ble nylig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og kan nå feire en premie på 100 000 kroner. Lykkeloddet hadde hun selv laget av tomme drikkekartonger.

 

 

 

Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger samtidig deltatt i Returkartonglotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Denne gangen var det Tone Gunhildberget fra Vang i Hamar som vant 100 000 kroner.

Sirkula trakk ut den heldige vinneren blant alle kartongloddene som var kommet inn på Hedmarken. Det var uten tvil en glad dame i andre enden av telefonrøret da Sirkula ringte vinneren.

- Jeg ringte mannen min med en gang, og så barna mine etterpå. Nå blir det ekstra gave på unga og cruise, sier Tone Gunhildberget.

Vinnere hvert år

Det var barna som lærte Tone å brette og lage kubber da ordningen ble innført i sin tid. Det er først siste 4-5 årene at hun har skrevet navn og telefonnummer på kubben, etter at hun leste om noen som hadde vunnet 10 000 kroner i avisa.

Lotteriet er landsdekkende, og potten på 1,6 millioner kroner fordeles på 120 premier på 10 000 kroner og 4 premier på 100 000 kroner.

- Vi har noen ganger i året vinnere av 10 000 kroner. Men det er lenge siden vi hadde en vinner på 100 000 kroner, forteller rådgiver Anne Mari Løbak i Sirkula.

I 2004 var det faktisk to vinnere av 100 000 kroner samme år; både Montebellosenteret i Mesnali og ei kvinne fra Løten.

Lotteri fortsetter også framover

Etter at papir nå hentes hjemme, skal drikkekartongen kastes sammen med papir i beholder med blått lokk. Drikkekartongene vil bli sortert ut for seg i etterbehandlingen, og returkartonglotteriet fortsetter som tidligere.

Bruker 140 drikkekartonger i snitt i året

I Norge forbruker vi om lag 714 millioner drikkekartonger hvert år, viser tall fra Grønt Punkt Norge. Det betyr at hver nordmann må kvitte seg med cirka 140 kartonger årlig.

Omkring 70 prosent av befolkningen oppgir at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Og noen av disse følger eksempelet til Tone og gjør kartongene om til lodd i Returkartonglotteriet, som i 2015 er i gang for 19. året.

Ekstra verdifullt materiale

Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartonger i Norge, og administrerende direktør Jaana Røine forteller at gjenvinning også er med på å senke avgiften som er lagt på emballasjen – noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfrulig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i omløp. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg, for eksempel som pizzakartong, sier Røine.

Dette er Returkartonglotteriet

 • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og liknende.
 • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner og 4 premier på 100 000 kroner.
 • Nytt fra 2017 er at du du to valg. Hver enkelt kartong er nå et lodd. Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på den du vil skal vinne, og lever i papirbeholder.

 • For å vinne 100 000 må du fortsatt skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i en syvende til en kubbe. Korker og lokk kan henge utenfor. Skriv navn og telefonnummer på kubben. For skolemelk-kartonger gjelder fire kartonger oppi den femte. Kubbene er også med i trekningene om 10 000 kroner.

Visste du at…

 • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker
 • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier
 • Papiret brukes blant annet til nye kartonger.
 • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er så høy gjenvinningsgrad som mulig for på denne måten å redusere miljøavgiften.
Sist endret 12.01.2017
 • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
{{sprakVariabler[s.stegnavn] }}
Krever innlogging: {{skjemainfo.SkjemaNavn}}
 • {{sprakVariabler[innlogging.InnloggingsTekst]}}

{{sprakVariabler["LoggInnEpost"]}}
*Feil brukernavn eller passord. Vennligst prøv igjen.
*Brukernavn kan ikke være tom
*Passord kan ikke være tom

{{sprakVariabler["GlemtPassordTekst"]}}

*Epostadressen er ikke registrert

Du vil straks motta en e-post med kode. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

{{sprakVariabler["NullstillPassordTekst"]}}

Du vil snart motta en e-post med informasjon om aktivering av brukerkontoen din. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

Kontoen din er nå aktivert, trykk på knappen under for å gå videre.

Aktiveringslenken du har trykket på er ikke lengre gyldig

 • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
   

Skriftstørrelse

a - a - a

Kontaktinformasjon

Sirkula IKS
Postboks 3
2301 Hamar
Telefon
: 62 54 37 00

Org.nr.
: NO 916 923 082
Åpningstid
: 08-15 (sentralbord)

Søk