Vitsen med å sortere avfall

Jo mer som sorteres slik at tingene kan brukes til å lage nye ting, jo mer råstoffer blir det igjen til barna - Klikk for stort bildeJo mer som sorteres slik at tingene kan brukes til å lage nye ting, jo mer råstoffer blir det igjen til barna Johnny Syversen for LOOP

 

- Av og til får jeg spørsmål om hva som er vitsen med å sortere avfallet, skriver vår administrerende direktør Grethe Olsbye i dette leserinnlegget. 

Publisert av adm. direktør Grethe Olsbye. Sist endret 06.06.2016

Alle tingene vi omgir oss med er laget av råstoffer som f. eks olje til plastting, metaller til mobiler eller bomull til klær. Stadig færre av tingene vi kjøper er «Made in Norway». Det betyr at råstoffene og tingene har hatt en lang reise før de kom til butikken vår. Det har gått med mye energi på å utvinne metaller fra fjell, pumpe olje opp fra havbunnen og vann til å dyrke bomullen og lage klærne. Jo flere ting vi lager og kjøper, jo mer tærer vi på råstoffene og forurenser under produksjon og transport.

Trenger to jordkloder

I dag forbruker mennesker mer av jordas ressurser enn det jordklodens økosystemer klarer fornye. Den 8. august i år har vi brukt opp klodens årlige produksjonskapasitet, ifølge Global Footprint Network. Resten av året tærer vi på framtidens ressurser. Vi trenger altså mer enn en jordklode til forbruket vårt.

Det kastes dobbelt så mye avfall nå som for 20 år siden i Norge. Her på Hedmarken kaster vi i snitt ca et halv tonn avfall årlig pr. person.

Nytt av gammelt

Når vi samler plasten som kastes for seg, kan det lages nye plastprodukter av det, og mer olje kan spare på havbunnen. Hvis hermetikkboksen, mobilen og ølboksen sorteres for seg, kan det lages nye bokser og mobiler, og metallene i fjell og berg spares. Sorteres mobilen for seg, blir også miljøgiftene som er i den håndtert forsvarlig, og en risikerer ikke at den brennes i feil ovner hvor giftene kan spres med lufta og skade helsa vår.

Den alt for trange eller vide buksa kan gis til andre som den passer på, slik at ei ny bukse ikke trenger produseres og det går med litt mindre vann og sprøytemidler.

En god arv

Ved å lage nye ting av ting som allerede er hentet ut fra naturen, spares jordas råstoffer. Det blir igjen mer som også barna våre kan lage ting de trenger av. Derfor er det smart å sortere mest mulig, slik at minst mulig havner i restavfallet. Best mulig sortering er også en grunn til at vi i høst innfører henting av papir og glass- og metallemballasje hjemme. Erfaring fra andre steder i landet viser at en blir flinkere til å sortere når dette hentes hjemme.

5. juni er det verdens miljødag. Feire den med å gi deg selv et klapp på skulderen for hver gang du sorterer f. eks papir for seg, plast for seg, glass og metall for seg og tingene med farlige stoffer for seg. Da sørger du for at barna arver mer av jordas råstoffer, og vi alle får helsegod natur og luft å puste i.

 

 

 

  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
{{sprakVariabler[s.stegnavn] }}
Krever innlogging: {{skjemainfo.SkjemaNavn}}
  • {{sprakVariabler[innlogging.InnloggingsTekst]}}

{{sprakVariabler["LoggInnEpost"]}}
*Feil brukernavn eller passord. Vennligst prøv igjen.
*Brukernavn kan ikke være tom
*Passord kan ikke være tom

{{sprakVariabler["GlemtPassordTekst"]}}

*Epostadressen er ikke registrert

Du vil straks motta en e-post med kode. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

{{sprakVariabler["NullstillPassordTekst"]}}

Du vil snart motta en e-post med informasjon om aktivering av brukerkontoen din. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

Kontoen din er nå aktivert, trykk på knappen under for å gå videre.

Aktiveringslenken du har trykket på er ikke lengre gyldig

  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
   

Skriftstørrelse

a - a - a

Kontaktinformasjon

Sirkula IKS
Postboks 3
2301 Hamar
Telefon
: 62 54 37 00

Org.nr.
: NO 916 923 082
Åpningstid
: 08-15 (sentralbord)

Søk