Anleggene i Botsenden satt i drift
I forbindelse med byggingen av ny E6 på strekningen Kolomoen – Moelv må Hias bygge om og flytte flere anlegg. Et av dem er pumpestasjonen Botsenden II, som Hias overtok fra Ringsaker kommune i 2016.
Pumpestasjon fjernes
Den eksisterende pumpestasjonen ligger midt i nordgående felt for nye E6, og må derfor fjernes. I stedet for å bygge ny pumpestasjon, har Hias valgt å bygge avløpssystem med dropptank og dykkerledning. Til Botsenden kommer det avløp fra Rudshøgda, hvor blant annet Noturas store anlegg ligger. Det er mye energi i avløpet fordi Rudshøgda ligger så høyt.
Når det nye anlegget er satt i drift som tiltenkt, vil avløp magasineres til et visst nivå i den nye dropptanken. Ventiler ved Brumunddal pumpestasjon bygges om, slik at de åpnes og stenges. Magasinert avløp kommer til pumpestasjonen i Brumunddal via sjøledningen fra Botsenden til Brumunddal. Energien i avløpsvannet brukes til å kjøre batcher gjennom systemet. Det må en viss hastighet til for å få rengjort og evakuert eventuell luft i sjøledningen.
Energieffektiv løsning
-Dette er en energieffektiv løsning. Det er første gang at Hias tar i bruk en slik dykkerløsning, sier Erik Bøhleng, programansvarlig og prosjektleder i Hias. Sammenliknet med pumpeløsninger har en dykkerløsning flere fordeler; reduserte energikostnader, reduserte anleggskostnader, reduserte utgifter til maskinelt utstyr, reduserte drifts- og vedlikeholdskostnader, samt at løsningen er en sikrere enn en tradisjonell pumpestasjon. Prosjektet i Botsenden startet med utarbeidelse av kravspesifikasjon allerede i mai 2016, mens fysisk bygging har foregått fra høsten 2018, og vil gå frem til ca. ut september 2019. Det er et omfattende og spennende prosjekt.