Mjøsa som drikkevannskilde
Alt vann som Hias behandler og distribuerer til kommunene og deres nett hentes fra Mjøsa. Samtidig blir alt renset avløpsvann tilbakeført til Mjøsa. I Hias er derfor kvalitetssikring av anlegg og prosesser svært høyt prioritert.
Vi tar på alvor vår oppgave med å sikre at innbyggerne får trygt og godt drikkevann, og at Mjøsa vernes mot avløpsforurensning.
Vann er kilden til alt liv, men rent vann kommer ikke av seg selv. Det står en teknologisk avansert bransje og svært mange dyktige medarbeidere bak. Vi gjør regnvann til drikkevann. Vi renser, resirkulerer og skaper fornybar energi. Dette er ikke bare teknologi på sitt beste - det er teknologi på sitt viktigste.
Vannstanden i Mjøsa
Du kan sjekke vannstanden i Mjøsa på NVEs side.
Hamar vannmerke ble etablert i 1908 ved Hamar brygge. Det ble flyttet til Hamar vannverk i 1966. Vannmerkets nullpunkt ligger 117,69 moh (NN 1954). Alle vannstandene refererer til dette vannmerket i Mjøsa. Under flommen i 1995 var høyeste vannstand 7,94 meter.
Norges største innsjø
Mjøsa er Norges største innsjø. Den er 117 kilometer lang, 14 kilometer på det bredeste, og ligger på grensa mellom Hedmark, Oppland og Akershus fylker.
Overflatearealet er 362 kvadratkilometer, og største dyp er målt til 453 meter. Mjøsa er drikkevannskilde for ca. 80 000 mennesker, og avløpsvann føres tilbake til innsjøen når det er ferdig renset.Fra uren til ren
Fra naturens side er Mjøsa næringsfattig, men bytuvikling, industrialisering og moderne landbruk førte til at Mjøsa fra 1950-årene og frem til 1970-årene ble stadig mer forurenset. Som følge av loaklt og nasjonalt engasjement startet Mjøsaksjonen i 1973. Målet var å redusere forurensningen av innsjøen. Resultatet av aksjonen var at Mjøsa på 1990-tallet var like ren som på 1940-tallet. Etter dette har tilstanden i Mjøsa vært betegnet som akseptabel.
Hardhet på Mjøsvannet
En kan trygt si at drikkevannet som kommer fra Mjøsa er bløtt. I hvertfall når en snakker om hardhet.
Når det er mye kalsium og magnesium i vannet, sier vi at det er hardt. Såpe skummer dårlig i slik vann, og det kan bli kalkavleiringer i maskiner og utstyr som vannet går gjennom.
For at oppvaskmaskiner skal vaske best mulig, bør en justere dosering av såpe etter hardheten på vannet. Hardt vann trenger mer såpe enn bløtt vann.
På Hedmarken har vi mye kalkgrunn. De som bruker grunnvann har derfor ofte hardt vann.Vannet fra Mjøsa, derimot, er bløtt.Hardhetsgrad på vannet fra Hias:
- Hias VBA Sandvika: 3 ºdH
- Hias VBA Vestbygda: 1 ºdH
Sikker vannforsyning
Hias har iverksatt en rekke tiltak forå sikre kontinuerlig vannforsyning:
- Kontinuerlig overvåking av vannet.
- Laboratorieprøver av vannet på vannbehandlingsanlegg og distribusjonsnett.
- Reservevann lagret i høydebasseng tilsvarende ca. et døgns normal forsyning.
- Fordobling av nødvendig prosess- og pumpeutstyr.
- Nødstrøm for nødvendig prosess- og pumpeutstyr.
- Systematisk forebyggende vedlikehold og rehabilitering av anlegg.
- Oppdaterte beredskapsplaner og risikoanalyser.
Overvåking av Mjøsa
Siden den kritiske forurensningssituasjonen i Mjøsa på 1970-tallet og Mjøsaksjonen har innsjøen blitt overvåket med tanke på hvordan siutasjonen utvikler seg.
I dag er det Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver som har ansvaret for overvåkingen, som utføres av NIVA. Forbundet er en ideell forening som ble stiftet 31. mars 2003.