Biomasse
Sluttproduktet fra avløpsrenseprosessen er biomasse. Biomassen er et effektivt gjødsel- og jordforbedringsprodukt for landbruk og grøntarealer.
Biomassen har sitt opphav i avløp og bakterier som har vokst på avløp, og er et videreforedlet produkt. Virkningen av biomasse er dokumentert gjennom forsøk og bruk i landbruket. Det inneholder alle plantenæringsstoffene. At massen varmes opp til 160 grader, gjør at prioner, som for eksempel kan overføre enkelte dyre- og plantesykdommer, uskadeliggjøres. Biomassen er hygienisk helt trygg og fri for spiredyktig ugress.
Hias har utviklet nye biologiske renseprosesser i renseanlegget. Disse prosessene skiller ut fosforet i avløpet uten bruk av kjemikalier. Dette gjør fosforet bedre tilgjengelig for planter. Vi utvinner fosfor som et separat gjødelprodukt (struvitt).
- Vår entreprenør for biomasse er Nortransport v/Pål Helge Dobloug, tlf. 976 95 600. Han kan kontaktes ved interesse for kjøp av biomasse.
- Hias' kontaktperson er Sverre Øystein Nysæther, tlf. 468 98 406. Han kan svare på spørsmål om prosess og videre analyser.
Hias har samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning om vekstforsøk.
Slambehandling
Slambehandling
Fra de to rensetrinnene (mekanisk og biologisk) går slammet videre til foredling. Foredlingsprosessen er som følger:
1. FORAVVANNING
Råslammet fra de to rensetrinnene synker i fortykkingsbassenger, og dermed økes tørrstoffinnholdet. For ikke å varme opp mer vann enn nødvendig, fjernes mer vann fra
slammet med en fortykkermaskin. Slammet mellomlagres i silo før termisk hydrolyse.
2. TERMISK HYDROLYSESlammet varmes opp i en tretrinns prosess til cirka 160 °C ved hjelp av innblåsing av damp. Slammet blir da sterilisert. Den termiske hydrolysen gjør slammets innhold
av organisk materiale lettere nedbrytbart for mikroorganismer i den etterfølgende råtnetanken.3. RÅTNETANK
Etter trykkreduksjon og varmeveksling pumpes slammet over i råtnetanker hvor bakteriekultur omdanner organisk materiale til biogass.
4. BIOGASSRundt 30 prosent av gassen brukes til produksjon av vanndamp til slambehandlingen. Resten benyttes til energiproduksjon.
5. SLUTTAVVANNINGBiomassen presses sammen slik at det blir tykkere før det kjøres ut til brukerne.